Winkelmand

0

Bloggen, Caro Deelt ...

Spanningen weerstaan

Om een mooi, niet aan de zorg gerelateerd, voorbeeld te noemen. In de wereld van het fokken, een andere passie van mij, is de grootste investering die je moet doen: wachten, geduld hebben, de spanning van of alles wel lukt, weerstaan.


Het wachten begint al bij verschillende zaken, nog niet eens direct met het fokken, maar het begint bij het wachten totdat de pup oud genoeg is om te komen, het wachten op de uitslagen van testen op aandoeningen/ziektes, het wachten op het uitgroeien, het wachten totdat de meeste aandoeningen/ziektes zich openbaren, het wachten tot je een juiste match heb, verschillende boeken lezen, lezingen/seminars gaan…een heleboel wachten dus.
De eerste keer dat ik bij een dekking aanwezig mocht zijn, was de dekreu-eigenaresse zo ongeduldig, gespannen, dat het zijn weerslag had op haar reu. De verwachting is vaak dat een dekking binnen een uur gedaan is, inclusief het koppelen, echter dat is niet zo. Soms moet je geduld hebben, maar ook vertrouwen. Vertrouwen dat het goed komt, vertrouwen op dat zowel de teef als reu het wel (gaan) snappen. De spanning weerstaan en niet de teef en de reu te pakken om ze op elkaar te zetten en te zorgen dat er gedekt gaat worden. Alles heeft zijn tijd en ruimte nodig.

In mijn werk gaat het ook om spanningen en als hulpverlener, als hoopverlener, om de spanning te weerstaan om direct met oplossingen te komen. Vaak wil iemand dat nog niet horen, is diegene er nog niet klaar voor.
Ik heb vaak zat gehad zelf dat ik nog in de emoties zat, aan het rouwen was, en dat iemand, goedbedoeld, met allerlei oplossingen aan kwam. Ik luisterde vaak maar met een half oor (nog niet eens een hele), want er was gewoon niet meer ruimte.

Op de reguliere opleiding, die ik gevolgd heb, werd er vaak gesproken over op de handen zitten of met de handen op de rug begeleiden.

Nu ik een jaar gewerkt heb, zou ik de woorden luisteren en van binnen laten resoneren eerder gebruiken. De spanning weerstaan ombuigen naar nieuwsgierigheid naar de anderen. Wat speelt er allemaal?
Welke dimensies zijn er? Waar ben ik mij van bewust? En waarvan niet? Waar kan ik steun bieden? Waar kan ik aanhaken met vergelijkbare ervaringen? En welke ervaringen passen erbij?

Spanningen weerstaan levert zoveel op, naast dat het je een inzicht in jezelf openbaart, is het inzicht ook in anderen. Ik gun het iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

september 2017
M D W D V Z Z
« aug   okt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
X