Perspectieven en Honden

Perspectieven en Honden
16 mei 2018 No Comments Bloggen, Caro Deelt ... Caro(lien) Jansen
Vandaag de volgende situatie meegemaakt:
Op mijn werk, mogen er honden mee. 1 van de honden lag aangelijnd aan een paal, terwijl zijn vrouwtje aan het werk was. De hond lag in een loopgebied, onbeheerd.
Er lopen ook andere mensen met hun honden, ik ook oa.
Ik ben de baas over mijn roedel honden en als ik vanuit hun perspectief kijk, dan beinvloed dat de keuzes die ik maak.
Ik zal nooit de keuze hebben gemaakt om de hond daar neer te leggen. Ik zou zorgen voor iemand van mijn collegavrienden om ff op te letten of de honden in de bench (1 van mijn benches staat daar) te doen. Maar dat terzijde.

Er lopen ook andere mensen met hun honden. Deze mensen gaan soms totaal anders om met hun honden, dan ik…ze volgen nog mijn oude manieren zeg maar.
Nu liep een van de mensen met zijn hond af op de andere hond.
Vanuit mijn kennis over honden en bezorgdheid naar beide honden toe, zei ik tegen deze meneer dat dat geen goed idee was.
Hij kwam verhaal halen, maar luisterde wel. Ik vroeg hem wat hij zou doen als zijn actie verkeerd zou uitpakken. Zijn antwoord was dat hij die andere hond keihard zou verrot trappen.
Ik zei dat hij dat niet kan maken. Hij houdt van zijn hond, maar hield dat vrouwtje niet van haar hond.
Ik probeerde op dat moment, begrip te tonen, maar ook ruimte met begrip te creeeren voor alle partijen. De man liep boos vloekend weg.
Gelukkig was mijn collega al onderweg naar een van de kartrekkers van het trefpunt om het aan te kaarten dat de hond in de weg lag.
We maken allemaal keuzes, vanuit ons eigen perspectief. Die keuzes hebben gevolgen, goed en slecht. Zolang we maar verantwoordelijkheid durven te nemen over de gemaakte keuze, naast ruimte voor elkaar en ook in gesprek met elkaar durven te gaan en openstaan waarom we bepaalde keuzes maken, te leren.
Vroeger zou ik ook de kant van de honden hebben gekozen, echter wat ik nu merkte was dat ik ook het perspectief vanuit de meneer kon zien, alsook het perspectief van de mevrouw. Ik kon begrip hebben voor alle perspectieven en toen ik besloot om actie erop te nemen, merkte ik dat ik rustig en weloverwogen op de meneer kon reageren. Voorheen zou ik compleet mij onveilig hebben gevoeld en met weinig zelfvertrouwen mijn hoofd hebben weggedraaid. Ik voelde een groei-realisatie-moment!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *