DNA Pilot

Om de stap makkelijker te maken in de wereld van de laboratoria, hebben wij een deal gesloten met Slovgen in Slowakije. Dit is een voor ons zeer betrouwbare, snel werkende partner. Wij helpen jou met de gehele procedure, stap voor stap.
Het geheel is namelijk vrij complex en om alles in 1x uit te leggen is nogal veel om te behappen.

Wij willen de mensen makkelijker maken om te gaan testen, omdat het ons een basis geeft waarop we beslissingen kunnen nemen.
Fokkers om de juiste combinaties te maken. Hondeneigenaren om een duidelijk beeld te krijgen wat er nu precies aan de hand is.

Genetica is in de hondenwereld een ondergeschoven kindje en we willen dat veranderen. We zijn deze pilot begonnen, met als doel om in de eerste instantie de eigenaren/fokkers van border collies te helpen. Echter de mogelijkheid is er om ook voor andere rassen, testen aan te vragen.

Pilot DNA behelst dat je de DNA-testen laat doen in jouw tempo, met hulp van ons. Op het moment dat jij zegt: ik wil de procedure starten, dan bestellen wij voor jou een gratis afnamekit. Dit kan bloed of swabs zijn. Na ontvangst gaat het starten.
We zitten er gedurende het gehele proces bij en nemen elke stap met je door. Omdat het best wel een behoorlijk en ingewikkelde procedure is, doen we het stap voor stap.

De geldende DNA-testen voor border collies zijn CEA_CH, IGS, MDR1, NCL5, SN en TNS. Voordeel van de pilot is dat je binnen 15 werkdagen alle uitslagen weet en dat je niets richting de verschillende databases hoeft te communiceren, dat doen wij voor je. Het papierwerk wordt voor je gedaan en de gehele procedure wordt je ondersteunt door ons.

Testen is simpelweg meten en meten is weten. En weten is kennis, wat je kan inzetten in de beslissingen die je maakt.

Meten van klinische testen zoals HD, ED, OCD en ECVO (ogentesten) en glaucoom is een momentopname van de huidige stand van zaken mbt je hond.

Meten van DNA testen is een niveau dieper. Je gaat dat kijken naar wat genetisch van papa-reu en mama-teef gekomen is. De 6 testen geven je een leidraad. Er zijn nl 3 uitslagen mogelijk:

Normaal: de hond is vrij door beide ouders doorgegeven genetisch materiaal. Met deze uitslag ben je het meest voordelig uit en geeft je de beste uitgangspositie.
Drager: de hond heeft van een van de ouders een fout gen gekregen. De hond is niet ziek, maar kan dit gen ook weer doorgeven naar de volgende generatie. Daarom kan je wel nog fokken, maar er moet altijd een vrije hond tegenover staan, want een drager of lijder zal de situatie alleen maar verergeren.
Lijder: deze hond heeft van beide ouders (zelf lijder/drager) foute genen gekregen. Bij deze uitslag is het van belang dat je direct uitzoekt, als het CEA_CH betreft, dmv een klinische ogentest wat de toestand van het moment is. Hierop kan je samen met de DA/ogenspecialist een behandelplan op gaan stellen. Belangrijk hierbij is dat er niet meer mee gefokt mag worden. Je zet dan nl moedwillig pups op de wereld met deze wetenschap en dan kan je uiteindelijk op een behoorlijke schadeclaim te wachten staan als je dat doet. Laat staan wat het betekent voor de pup zelf en de eigenaar.

De term vrij door ouders is ook een veel gebruikte term, betekent dat de ouders vrij zijn getest of voorouders.

Als men echter geen bewijzen kan voorleggen, dan raad ik mensen wel aan om toch de tests te laten doen.

In mijn ogen is een goede fokker iemand die openheid van zaken geeft en probeert om met zijn of haar kennis verstandige keuzes te maken, maar daarin ook open te staan voor andere fokkers en te leren. Fouten maken mag, zolang je er maar van leert en het volgende keer anders aanpakt of dat je je fout gaat herstellen.

Wij zijn er overigens niet om jou te beoordelen. Het is niet aan ons om dat te doen. Wij willen alleen jullie adviseren en dan is het aan jezelf wat je ermee wil doen.

Alles wat we hierna vragen, is wat we moeten vragen voor de aanmelding bij Slovgen. Hier komen we niet onderuit. Vandaar de medewerking op gebied van: eigen gegevens, eventuele kennelnaam, eventueel aangesloten rasvereniging, dierenartsgegevens (met oa kvk en BTW-nummer). Daarnaast hebben we ook gegevens over de hond zelf nodig. Hou daarom deze gegevens bij de hand.En als laatste zetten we graag op de kosten even op een rijtje:
Afnamekit- geen kosten
DA- kosten van controle afname, ondertekening van het formulier en stempel (dit is afhankelijk welke DA je gebruikt)
Verzendkosten naar Slowakije – tussen de 13 en 21 euro. (Hierbij heb ik de enveloppen meegenomen)
Testen in het combipakket met korting al in verwerkt:

  • CEA_CH: 54-60 eu (partnerlab)
  • DM: 59-65 eu (partnerlab)
  • IGS: 30-35 eu
  • Glaucoma: 30-35 eu
  • MDR1: 20-25 eu
  • MH: 28-33 eu
  • NCL5: 25-30 eu
  • Raine-Syndrome: 30-35 eu
  • SN: 35-40 eu
  • TNS: 20-25 eu

En er zijn nog meer testen. Voor elke test apart kan er 5 euro bijkomen, als je ze apart laat testen. En soms geven bepaalde combinaties ook nog eens extra korting.

Als tegenprestatie vragen wij jullie toestemming om de resultaten van de test te delen met diverse databases.
Dit is uiteraard volledig op vrijwillige basis.

Aanmelden kan via: https://goo.gl/forms/caBYAj8ZGeRF1MLx1
Alle gevraagde informatie is nodig!!!